top of page

Získání peněz na projekty formou CrowdFunding

Updated: Oct 6, 2022

· Jak funguje skupinové financování

· Vydání CD/uspořádání koncertu via skupinové financování

· Záležitosti, které je nutné zvážit, před zahájením skupinového financování


V reakci na pokles prodejnosti CD a digitálního pirátství , došlo k narušení tradičních toku tržeb (příjmů). Umělci musejí častěji vyhledávat, finanční zdroje v řadách publika. Přesvědčují fanoušky aby pomohly uskuteční vydání alba, nebo pojistit své služby vhodnými kontakty přes rádio a PR strategie.


Prodej neopakovatelného (ojedinělého) produktu a přiblížení se více intenzivněji s fanoušky se stává běžnou praxí. Např. živé a neformální vystupování před fanoušky, napsat skladbu na zakázku, nebo prodat "svou účast na vašem dalším albu", to vše v současné době patří k možnému a hodnotnému navýšení lukrativnosti vašeho projektu.


Platformy zabývající se skupinovým financováním jako HitHit, Donio, Startovač nebo Kickstarter (a mnoho dalších) dávají formální podobu procesu davového financování. Fanoušci jsou tázáni skrze umělcovy webové stránky a sociální média, aby se na projektu finančně podíleli. Muzikanti si ale ponechávají svá pravá. Webové stránky si účtují poplatky až ve chvíli, kdy bylo dosaženo navýšení určeného cíle. I když, raději si vždy pečlivě přečtěte podmínky. Každá stránka má trochu jiná pravidla.

To, že je forma CrowdFunding řízena primárně skrze sociální sítě jsme již řekli. Ale znovu to chceme zdůraznit, protože i právě proto, by umělci měli usilovat o vybudování své silné fanouškovské základny online. Nezapomeňte si ale v tomto procesu chránit své soukromí a nesdílet zbytečně víc, než to, co se vašeho projektu týká.


Jak správně uchopit veřejnou sbírku financí na váš projekt?

CrowdFunding je i efektivním způsobem jak zjistit názor veřejnosti na váš projekt, a zda je o něj dostatečný zájem. Jaký je ale tedy postup?


KROK 1. Nejprve si stanovíte základní cíl (částku, kterou potřebujete k realizaci a výrobě projektu) a termín, do kdy máte čas ji získat.

KROK 2. Vyberete si typ CrowdFundingu a platformu, která vám vyhovuje

KROK 3. Rozepíšete si propagační strategii, co kdy/kde zveřejníte a jak zapojíte fanoušky. Máte zde také šanci je povzbudit, aby si album předem zarezervovali, což je i pro vás příjemná motivace.

KROK 4. Vytvoříte profil na vybrané platformě (použijte fotky, videa, grafické návrhy pro propagaci konkrétního projektu a samozřejmě poutavý příbeh, proč zrovna tento projekt děláte a kdo jste - vaše úspěchy, záměry a cíle)

KROK 5. Neustále zůstávejte aktivní a komunikujte s fanoušky

KROK 6. Pokud budete úspěšní, dodržte své sliby a podělte se s fanoušky i třeba o nějaké aktuality z procesu realizace projektu formou videí a fotografií. Nezapomeňte i veřejně všem poděkovat.


Pokud chcete vydávat vinylové nahrávky, za povšimnutí stojí např. společnost qrates.com nebo gzmedia.com



...a ještě pár dalších informací


· Promluvte si s ostatními umělci, kteří už své album skrze CrowdFunding platformu vydali. Porovnejte si, které kampaně měli pozitivní účinek a co se vám na nich v ostatních líbilo.


· Pokud se vám nechce se do všeho pustit sami, máte možnost zvolit projektového manažera, který vám zajistí pomoc s vaším profilem, navrhne cenový rozpočet a naplánuje vaší mediální kampaň na sociálních sítích. Bude to ale nejdražší varianta. Další možnost je oslovit naší společnost MusicDok. Máme tuto službu sice také zpoplatněnou, ale je to mnohem úspornější cesta. Pokud chcete vědět víc, napište nám na info@musicdok.com .


· Vyměření poplatků různých platforem se může značně lišit! Je důležité si uvědomit rozdíl mezi: poplatky vs. příjmy. Často se vyplácí vybraná částka až po splnění všech smluvních podmínek.


· Dejte si skutečně záležet na kvalitním odstartování vaší kampaně a následovném zpracování. Většina umělců počítá s průběhem své kampaně v rozmezí 2 až 3 měsíců.


· Nebojte se dělat doprovodné kampaně, jako jsou například soutěže


· Nezapomeňte do základního rozpočtu započíst různé poplatky, které vás během výroby CD/vinylu, či u organizace koncertu budou čekat. Popřípadě i další nevyhnutelné náklady, bez kterých realizace nebude možná.


· Aktualizujte pravidelně informace o průběhu a dbejte na to, aby na všech vašich kanálech byly stejná data.


Pokud věříte ve váš projekt, a dokážete o tom přesvědčit i své okolí, tak se nebojte tento způsob vyzkoušet!



bottom of page